December 2020 – Yves Ruffin & Guénel Buffry

December måneds pakker byder på champagne fra to forskellige huse: Yves Ruffin og Guénel-Buffry. Begge huse drives i dag henholdsvis af enkerne Sylvie Ruffin og Hélène Guénel, der har overtaget, fremstillingen efter deres mænd gik bort. Julemåneden bliver på denne måde en kærkommen lejlighed til at mindes dem vi har mistet.

Denne måned er også måneden, hvor vi går mod strømmen, og vover at byde på en demi sec champagne. Demi sec er sødere end de brut champagner der oftest serveres, så når der skal skåles til ris à l’amande til jul eller kransekage Nytårsaften, så er demi sec det helt rette valg. Demi sec er også helt oplagt til dem, der synes at champagne er for tørt eller surt. Får man nogle af disse “asti elskere” på besøg, så præsentér dem for en demi sec, og se om det ikke falder i god jord.

Månedens “Oak” er Fra Yves Ruffin og byder på noget så sjældent som en demi sec champagne lagret på egetræsfad. Hvis man har “Oak & Steel” abonnement får man udover demi sec fra Yves Ruffin den meget specielle Vintage Limited Edition 2014 “Cuvée Jean-Jacques” fra Guénel-Buffry. Så er man dækket godt ind til både Dronningens Nytårstale med et glas “Jean-Jacques” i hånden og senere kransekage, når klokken runder midnat med en demi sec fra Yves Ruffin.

Er man “Steel” abonnent bliver man ikke snydt for at prøve en demi sec. Den kommer fra Guénel Buffry og har konverteret mange asti-drikkere til champagne elskere. Uanset om den bruges til ris à l’amande, kransekage til nytår eller københavnerbirkes/tebirkes søndag morgen vil den bringe nydelse til bordet.

Til “Double Steel” abonnenterne har vi slået de to flasker fra Guénel-Buffry sammen, så man både får den unikke “Cuvée Jean-Jacques” og den søde demi sec. Dermed er Nytårsaften boblerne sikret!

I kan læse mere om de to huse og de tre forskellige flasker herunder.

Yves Ruffin champagne er et lille Premier Cru hus med kun tre hektarer vinmarker i Avenay Val d’Or i Marne dalen.  

I 1971 gik Yves Ruffin ”rogue”, da han stik mod tidens trend valgte at fastholde de gamle måder at lave champagne på, med bæredygtighed og økologi som sit vartegn. Hans søn Thierry videreførte disse værdier, og efter hans død i 2008, overtog hans enke Sylvie driften af det lille hus, stadig uden brug af sprøjtemidler og unødvendig kemi, og udelukkende lagring på egetræs- og akaciefad.

Disse valg betyder, at der gøres udbredt brug af manuel og omkostningstung arbejdskraft mens brug af dyr er bandlyst. Druerne fra vinstokkene, der grænser op til andres vinmarker, bliver solgt til større huse. Så er Sylvie helt sikker på, at hun kun beholder de druer, der ikke ved uheld er blevet besprøjtet af de andre bønder. Resultatet er ikke til at tage fejl af: Her der virkelig tale om helt unikke champagner, hvor kvaliteten er i højsædet.

Demi-sec Premier Cru: (del af “Oak” og “Oak & Steel” abonnementerne)

Lagret på egetræsfad. En megen sjælden kombination af sød (demi-sec) champagne og egetræslagring. Perfekt til at omvende gæster, der ellers ikke er vilde med champagne.

Går godt til: dessert, kransekage, thebirkes/københavnerbirkes, søde sager, asiatisk mad, folk der foretrækker asti.

Sød, vedvarende og fyldig i smagen. 

Sukkerdosering: demi-sec (33 g/l)

Druer: 50% pinot noir, 50% chardonnay

Guénel-Buffry champagne blev grundlagt i 1940, da André Buffry begyndte at plante vinstokke i sin baghave i den lille landsby Étoges syd for Épernay. Som en af de første i området plantede han især chardonnay druer og lagde kræfter i at få markedsført husets champagner. Hans søn Pierre overtog ved faderens død vindyrkningen og videreudviklede markedsføringen, og da Pierres datter Hélène i 1994 overtog foretagendet sammen med sin mand Jean-Jacques Guénel var huset Guénel-Buffry en realitet.

Guénel-Buffry champagnerne skuffer aldrig, uanset hvilken cuvée man vælger. Med en produktion på kun 8000 flasker årligt, er det ikke en overraskelse, hvis I ikke er stødt på navnet før. Energien er lagt i at skabe champagner af høj kvalitet og Hélène sælger kun til private samt to restauranter i Bretagne… og nu hos Rogue Champagne i Danmark.

Cuvée Demi-Sec: (del af “Steel” og “Double Steel” abonnementerne)

Generelt er demi-sec udskældt pga. dens høje sukker dosering, men det er der ingen grund til. Får man gæster der generelt foretrækker asti eller andre søde mousserende vine, er dette flasken, der kan konvertere dem til ægte champagneelskere. Her kan klassens slemme dreng bruges som apéritif, men ellers skal du gemme den til desserten, kransekagen, nå klokken slå midnat den 31. december. 

Går godt til: dem der hellere vil have asti, thebirkes (det man kalder ”københavnerbirkes” i Jylland), kransekage, desserter, chokolade, kanelsnegl, pandekager.

Sukkerdosering: demi sec (33 g/l)

Cuvée Jean-Jacques: (del af “Oak & Steel” og “Double Steel” abonnementerne)

En hyldest til Hélènes afdøde mand Jean-Jacques, hvor chardonnay druerne er plukket i 2014 lige uden for parrets hus i Étoges, i den mere end 50 år gamle vinmark, Jean-Jacques’ foretrukne. Med en produktion på kun 1200 flasker årligt, er derfor tale om en Vintage Limited Edition Blanc de Blancs.

Går godt til: apéritif, den varme velkomst, Dronningens tale, bryllup, konfirmation og andre særlige lejligheder.

Sukkerdosering: brut (8 g/l)

Druer: 100% chardonnay.

Scroll til toppen

Velkommen til Roguechampagne

Er du over 18 år?

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.